Alman Die Zeit Arınç-gökçek kavgası için: "Erdoğan'ın sarayında ayaklanma".

 image

 

Die Zeit: Erdoğan'ın Sarayında Ayaklanma

Almanya'nın etkili gazetesi Die Zeit Türk Başbakan yardımcısı Bülent Arınç ile Ankara belediye başkanı melih gökçek arasındaki kavgaya yerverdi. Von Lenz Jakobsen adlı gazetecinin yazısının başlığı olarak ta, "Erdoğan'ın sarayında ayaklanma" kullanıldı.
 
Yazıda AKP'de çıkan bu bunalım konusunda "Erdoğan'ın güç sisteminin sallanıyor" yorumunu yaptı.

Nasıl başladı

Yazıda AKP içindeki bu kavganın nasıl başladığının tam kesinlik kazanmadığı yazılıyor. "Belki de Erdoğan'ın PKK ile anlaşma konusunda yaptığı yorum yüzünden" deniliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, terör örgütü PKK ile görüşen kurula alınan bazı kişilere karşı çıkmıştı. Bu kişileri kurula başbakan Davutoğlu'nun hükümeti almıştı. Başbakan yardımcısı Bülen Arınç da Erdoğan'a tepki göstererek Erdoğan'ın sözlerinin hükümete zarar verdiğini söylemişti. Arınç ayrıca Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olmasının altını çizmişti. Erdoğan sessiz kaldı ama Arınç'a yanıt Ankara belediye başkanımelih gökçek'ten geldi: Arınç seni istemiyoruz. Arınç artık Ak partinin sözcüsü olamaz. izi temsil edemez. Önce hükümet sözcülüğünden spnra da başbakan yardımcılığundan derhal istifa etmelidir".

Arınç'ın yanıtı aynı gün geldi. Başbakan yardımcısı Bülent Arınç, Ankara belediye başkanı gökçek'in Ankara'yı parsel parsel Fethullah Gülen'cilere sattığını söyledi. Arınç seçimlerden sonra konuşacağını, şimdi konuşmak için erken olduğunu ve gökçek'in eşine saygı duyduğunu söyledi.

İpler Erdoğan'ın elinde. Davutoğlu direniyor.

Jacobsen'ın yazısında Erdoğan, Arınç ile gökçek'in AKP'nin çok etkili, güçlü ve amansız politikacıları olduğunu belirtti. Gazeteci bu kavganın partide aylardır PKK ile pazarlık, "paralel devlet" tartışmalarından kaynaklandığını öne sürdü.Bu patlamanın da seçimlerden 80 gün önce olduğunu belirtti.

Yazıda Başbakanın Davutoğlu olmasına karşın,  iplerin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elinde olduğu belirtildi. Erdoğan'ın yasaların Cumhurbaşkanına vermediği bu gücü anayasaya sokmaya çalıştığı öne sürüldü. Başbakan Davutoğlu'nun buna karşı çıktığı, Arınç'ın da Davutoğlu'na destek çıktığı yazılıyor.

Yazıyı Almanca okumak için: Aufstand am Hofe Erdoğans.

Latest comments

No comments

Almanya Türk

Almanya Türk

Almanya geneli için duyurular haberler vb