Finansbank'taki paranız gerçekten güvencede mi? Yunan bankaları battığında o da batacak mı?

 

Yunanistan'daki ekonmik ve parasal bunalım gittikçe derinleşiyor. Bu durumda Türkiye'deki Yunan bankalarının durumu ne?

Türkiye'deki en büyük Yunan bankası Finansbank. Finansbank'ın sahibi Yunan Ulusal Bankası (National Bank of Greece). Bu banka bir süre önce Avrupa Birliği'nin yaptığı "sağlamlık" sınavını geçememişti!

Yunanlılar deli gibi bankalardan paralarını çekiyorlar!

Ancak şimdi durum çok daha kötü. Çünkü Yunanistan AB ile borç ödemeleri konusunda kavga veriyor. Avrupa Birliği Yunanistan'dan alacaklarının süresini uzatmayacağını açıkladı dün. Borç ertelemesi yapmadı!

Yunanistan'da halk bankaların önünde uzun kuyruklar oluşturarak paralarını çekmeye çalışıyor. Bu da bankaların parasız kalması ve batması demek eğer Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yunanistan'a para vermezse. BBC'de çıkan habere göre AMB Yunan bankalarına para vermeyecek. Son haberlere göre, Yunan bankaları Pazartesi günü açılmayacak...

En kötü durumda Yunanistan borçlarını ödemeyeceğini bildirecek.  Başka deyişle Yunan bankaları iflaslarını verecekler. Bu durumda doğal olarak Yunan bankaları da iflas edecekler.

Peki Türkiye'deki Yunan bankaları?

Yunan bankaları Türkiye'de son yıllarda bazı Türk bankalarını satın almışlardı. Bunlardan en büyüğü Finansbank. Bu banka aynı zamanda Türkiye'deki en büyük bankalardan birisi. Finansbank'ın sahibi Yunan Ulusal Bankası iflas ettiğinde, bu Finansbank'ı nasıl etkileyecek?

Kuramsal olarak baktığımızda, Finanbank "sahibi Yunan olan Türk bankası". Bu durumda Finansbank Türk Merkez Bankası'nın güvencesi altında. Bilindiği gibi genelde Merkez Bankaları bu güvenceyi "belli bir tutara dek" veriyorlar. Örneğin bankada 2 ayrı hesapta toplam 120 bin avronuz varsa, merkez bankası'nın güvence sınırı 50 bin avro ise, alacağınız para 50 bin avro! O da Merkez Bankası size ödeme yapmaya karar verdiğinde.

Şimdi işin bir de şu yanı var. Kuramsal olarak, Finansbank Türkiye'deki paraları şak diye Yunanistan' aktaramaz. Ama biliyoruz ki, bankalar uluslararası para aktarmanın her yolunu biliyorlar. Finansbank bunu yapar denemez ama diyelim ki birileri Cumhurbaşkanı ya da başbakana ya da AKP'li bakanlara rüşvet verdi ve Finansbank istediği parayı yurtdışına aktardı. Olmaz olmaz demeyin. Türkiye gibi Cumhurbaşkanı'nın yolsuzluk kasetlerinin ortaya çıktığı, bakanların halkın parasını çaldığı bir ülkede herşey olur!

 

Latest comments

No comments

Almanya Türk

Almanya Türk

Almanya geneli için duyurular haberler vb