LCR ile GGD Amsterdam'ın Türkiye uyarısı yeterince açık değil.

image

 

Bildiğiniz gibi GGD (Gemeentelijke gezondheidsdienst Türkçesi: "Belediye Sağlık Kurumu"), Hollanda'da bir devlet kurumu.

GGD Amsterdam Internet'te yayınladığı duyurularda ülke dışına gidenleri aşı olmaları için uyarıyor.

GGD aşı uyarısını LCR'ın ("Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering - Yolcu Sağlığı için Ulusal Eşgüdüm Anabirimi) uyarısına dayandırıyor. 1997 Yılında kurulan LCR, ülkedışına gidenlere sağlık öğütleri veriyor, hangi aşıları olmaları gerektiği konusunda uyarıyor. LCR kendisini sitesinde "bağımsız bir vakıf" olarak tanımlıyor. LCR'nin "Çalışma Topluluğu"nda GGD'ler ve çeşitli "Travel Clinic" çalışanları var.

LCR'ın sitesinde Türkiye'ye giden Hollandalıların birkaç aşı olmaları öneriliyor. Hepsine bakmadım ama listedeki ilk hastalık ilgimi çekti: Sıtma (Malaria).

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 2014'te 'Türkiye %100 Sıtmadan arındırılmış' demiş ama ne yazık ki 2015'te...

GGD'ye göre Türkiye'ye gidenler Sıtma hastalığına karşı krem sürmelilermiş. Ancak bu konudaki en yetkili kurum olan Dünya Sağlık Örgütü (WHO)'nun verilerine göre Türkiye'de hiç Sıtma hastası yok. Ayrıca WHO Türkiye'nin hiç bir bölgesinde sıtma olmadığını (ülkenin %100 sıtmasız olduğunu) raporunda belirtiyor. [Not: Bu rapor WHO'nun sitesindeki en yeni "Ülke raporu" ve 2014 yılında hazırlanmış. Ancak GGD Amsterdam'ın belirttiği WHO Sıtma raporu daha yeni ve 2015 yılı için. İkinci raporda "tek tük" te olsa, Mardin ilinde 2014 yılında sıtma olaylarına rastlandığı bildiriliyor.]

GGD Amsterdam verdiği bilgi için sağolsun ancak LCR ile GGD'nin uyarısı yanıltıcı olabilir. Uyarıda "Türkiye'de bazı bölgelerde sıtmak görüldüğü" yazıyor. Teknik olarak doğru (WHO'nun dediği gibi "tek tük" olsa da) ancak Hollanda'dan Türkiye'ye giden gezginlerin çoğunun Batı'ya ve GüneyBatı'ya gittikleri düşünülürse, birçok Hollandalı panikleyip krem de olsa, sıtma önlemine para yatırabilir!

Önemli: Bu yazı GGD Amsterdam'ın 8-7-2015'teki yanıtından sonra uyarlandı:  GGD Amsterdam Twitter üzerinden verdiği yanıtını yine Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) başka bir raporuna dayandırmış. WHO'nun raporunda Türkiye'deki sıtma riskinin sınırlı olduğu ve bir tek '"Mardin ilinde 2014 yılında tek tük" sıtma olayları görüldüğü belirtiliyor. Ancak Batı ile Güney Batı'daki ana turistik bölgelerde sıtma riski olmadığını yazıyor. GGD Amsterdam ayrıca uyarının sıtma hapı (ya da aşısı) için olmadığını, krem sürmenin yeterli olduğunu belirtiyor.

 

English summary: (Important: This article revised after GGD Amsterdam's feedback on 8-7-2015): GGD Amsterdam and LCR ("Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering") advises people travelling to Turkey to use cream against Malaria.  The most authorative source on Malaria, the World Health Organization (WHO) reports that Turkey is 100% free of Malaria in its 2014 COUNTRY report. On the other hand, indeed (as informed by GGD Amsterdam), another report specifically on Malaria published in 2015 points out that: "Limited Malaria risk... May to October inclusive in Mardin Province. Sporadic cases were reported in 2014. There is no malaria risk in the main tourist areas in the west and sout-west of the country".  Although LCR warning mentions that Malaria is seen in some parts of the country, it is a bit vague and can couse unnecessary precautions by the Dutch tourists to Turkey, as most go to West and South West anyways.

 

    • Hollanda_Türk

      By Hollanda_Türk

      İyi günler,

      Sizin yazınızı kullanmıştık. GGD Amsterdam'dan yanıt geldi. Bir zahmet okuyup yanıt verirseniz ya da yazınızı düzeltirseniz seviniriz. Saygılar, selamlar.

      image

      • Ege Kendir

        By Ege Kendir

        Peki sizce 2014'te Turkiye'de sitma yoktu da neden simdi var?

        Suriye'den 2 milyon kisi birden gelirse Saglikcilar ne yapsin?

        Ah ulan hirsiz yolsuz AKP'liler, hirsiz sumeyyeler bilaller tayyipler egemen bagislar, Turkiyemi soktunuz orta dogu'nun batakligina. Cehennemde yanasiniz insallah ahlaksizlar!

        • Ege Kendir

          By Ege Kendir

          Hollanda'ya aferin. Kendi halkini nasil koruyor. Siz de kalmis LCR'a soz ediyorsunuz!

        Latest comments

        No comments

        Hollandalı Türkler

        Hollandalı Türkler

        Hollanda'da yaşayan Türklerin birbirleri ile ortak konuları tartışmaları amacına katkıda bulunmayı umuyoruz.