Rusya Sırbistan'ı destekledi, BM'nin Srebrenitsa Soykırımı kararını engelledi!

image

 

 

 

 

BM Güvenlik Kurulu'nun Srebrenitsa Soykırımı'nı tanımasını Rusya engelledi.

BM (Birleşmiş Milletler) bugün Srebrenitsa Soykırımını tanımak için toplandı. Oylama sonucu 'Srebrenitsa Soykırımı tanınsın" olarak çıktı. Ancak Rusya kararın kesinleşmesini "veto etti". BM Güvenlik Kurulu'nun kalıcı üyelerinden olan Rusya, dilerse oylama ile alınan kararları geçersiz kılabiliyor ("veto edebiliyor").

BM Srebrenitsa Soykırımı'nı tanısaydı ne olacaktı?

Eğer BM Srebrenitsa Soykırımını 'Soykırım' olarak tanısaydı, Bosna ve öteki ülkeler de Sırp soykırımcıları yargılayabileceklerdi. Ayrıca Sırbistan üzerinde de Srebrenitsa Soykırımı'nı tanıması için baskı artacaktı. Belki de Sırbistan, Srebrenitsa Soykırımı'nı tanımadan Avrupa Birliği'ne giremeyecekti.

image

Rusya neden kararın alınmasını veto etti?

Srebrenitsa Soykırımı'nı yapan Sırbistan, kararın alınmasına karşı çıkıyordu. Sırbistan yönetimine göre, alınacak bir soykırım kararı "bölgede gerginliğe yolaçacak"tı. Sırp yetkililer bu konuda Rusya'nın yardımını istediler. Rusya da hem din hem de ırk olarak yakınlık duyduğu Sırplara geleneksel desteğini verdi ve kararın alınmasını engelledi. Ayrıca kendisi de Çerkezlere Çerkez Soykırımı'nı yapmış olan Rusya, ileride bunun ona örnek olacağını düşünmüş olabilir.  Rusya kendi ülkesinde Ermeni savlarını ilk tanıyan ülkelerden birisi. Ayrıca Rusya Ermeni savlarına en çok destek veren ülkelerden birisi.

Srebrenitsa Soykırımı nedir?

1995 Yılında Bosna'da Sırp birlikleri "BM koruması altındaki" Srebrenitsa kentine saldırdılar. Hollandalı "Dutchbat" BM askerleri korumaları gereken Boşnak halkı korumadılar. Korumadıkları gibi, Amerika'nın hava desteği önerisini "Sırplar askerlerimize saldırır" diyerek geri çevirdiler. Sırplar en az 8000 Boşnak erkeği ve erkek çocuğu ailelerinden ayırarak öldürdüler.

 

 

    • Emek Kaklıç

      By Emek Kaklıç

      var ya, bu avrupalilar sirbistan'i AB'ye alirlar bizi almazlar. AKP de milleti kandiriyor.

    Latest comments

    No comments

    Hollandalı Türkler

    Hollandalı Türkler

    Hollanda'da yaşayan Türklerin birbirleri ile ortak konuları tartışmaları amacına katkıda bulunmayı umuyoruz.