Avrupa Yunanistan'ı 3. kez kurtaracak! Anlaşma sağlandı.

image 

Brüksel'de AB Avrobölgesi yetkilileri Yunanistan ile anlaştı.

Brüksel'de 17 saat süren toplantının sonunda, Avrupa Birliği'nin Avrobölgesi yetkilileri ile Yunanistan anlaştı. Bu anlaşma ile Yunanistan Avrobölgesi dışına atılmaktan kurtuldu.

Yunanistan'a ağır koşullar dayatıldı

Yunan başbakanı Çipras "zor bir savaşımdan sonra", Yunanistan'ın "gelişme paketi" ile verecek yenidenyapılanması aldığını duyurdu. Ancak anlaşmanın koşullarının ağır olduğu bildiriliyor. Anlaşmaya göre Yunanistan iş pazarında, emekli aylıklarında, KDV oranlarında, öteki vergilerde ve özelleştirmelerde Avrupa'nın istediği değişiklikleri onamak zorunda kaldı.

Anlaşma koşullarına göre, Yunanistan anlaşılan reformları Çarşamba gününe dek kendi meclisinden geçirmek ve uygulamaya koymak zorunda!

Yunanistan Osmanlı'nın düştüğü duruma düştü mü?

Anlaşmanın tüm ayrıntıları daha açıklanmadı. Özellikle Almanya, Finlandiye gibi ülkeler, yeni kurtarma paketinin karşılığında Yunanistan'ın ülkedışındaki varlıklarını (büyükelçilik yapıları vb gibi) güvence olarak göstermesini istiyorlardı. Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde düştüğü duruma benzer biçimde bir tür tutsat (tutulu satış/ipotek) gibi. Eğer Yunanistan parayı aldıktan sonra anlaşılan koşullardan cayarsa, Avrupa ülkeleri bu mallara el koyabileceklerdi. Ancak bunun anlaşmada yer alıp almadığı kesinlik kazanmadı.

Yunanistan ne alacak?

Bu anlaşmanın karşılığı olarak AB Yunanistan'a 86 milyar avro'ya dek varan para sağlayacak. Bundan önce Yunan bankalarını rahatlatmak için ivedilikle "geçiş yardımı" yapılacak. Bu para Yunan bankalarını batmaktan kurtaracak. Türkiye'deki Finansbank'ın sahibi Yunan Ulusal Bankası (NBG)'nin de arasında bulunduğu bankalar büyük para sıkıntısı içindeydiler. Yunanistan'daki bankalar 29 Haziran'dan bu yana kapalıydı. Ülkede halka para işlem aygıtlarından (bankamatik) para çekme sınırı getirilmişti.

Ancak!

Bu anlaşma büyük ölçüde tamam gözüküyor. Ancak yine de bu anlaşmanın kesinleşmesi için:

- Yunanistan'ın Çarşamba akşamına dek reformları ülke meclisinden geçirmesi gerekiyor.

- Avrupa'nın "Geçiş Yardımı"nı Yunan bankalarına ulaştırması gerekiyor.

- Alman ve Fin meclislerinin bu anlaşmayı onaylamaları gerekiyor.

- Bu 3. kurtarma anlaşmasının sonuçlandırılması gerekiyor. Şu anda temel konular üzerinde anlaşma sağlandı. Bunun ayrıntıları üzerinde de anlaşma gerekiyor.

 

 

Latest comments

No comments

AVRUPALI TÜRKLER

AVRUPALI TÜRKLER

Avrupalı Türklerin öbeği