Bu ay yüzbinlerce kişinin İşsizlik Ödeneği (WW) azalacak!

 image

 

Bu ay 100 binlerce kişinin İşsizlik Ödeneği (WW) azalacak!

Bu düşmelerin bazı durumlarda %50 oranında olacağı belirtiliyor. Bunun nedeni 1 Temmuz'dan başlayarak WW (işsizlik ödeneği) hesaplaması artık değişti.

Değişiklik ne?

Daha önce WW şöyle hesaplanıyordu: İşinizi yitirmeden önceki yıllık geliriniz, o yıl çalıştığınız gün sayısına bölünüyordu. Şimdi ise, isterseniz o yıl 200 gün çalışmış olun, 200'e bölünmeyecek, 261'e bölünecek (1 yıldaki ortalama işgünü).

En çok kimler yitirecek?

Özellikle iş yaşamına yeni başlayıp sonra işten atılan gençler,  iş bulup birkaç ay sonra işten atılanlar bu değişiklikten kötü etkilenecekler. 

 
Diyelim işsizsiniz. WW alıyorsunuz. İşinizi yitirmeden önceki 1 yıl tam yıl çalışmıştınız. Sonra birden iş buldunuz. Ama 6 sonra işinize sonverdiler. Yeniden WW için başvurduğunuzda şaşıracaksınız! Çünkü iş bulmadan önce aldığınız WW'den çok daha az WW aylığı elinize geçecek! Bir anlamda, iş bularak, 6 ay çalışarak kendinize kötülük yaptınız. Eğer iş bulmasaydınız, %100 WW almayı sürdürüyor olacaktınız...  Sosyal İşler Bakanlığı ise, "az çalışan az WW alacak. Böylece çalışmayı özendireceğiz" diyor...
 
İş ve İşçi Bulma Kurumu (UWV) alacağınız WW tutarını nasıl hesaplıyor? (UWV'nin sitesinde):  Tıklayın.
 

 

Latest comments

No comments

Hollandalı Türkler

Hollandalı Türkler

Hollanda'da yaşayan Türklerin birbirleri ile ortak konuları tartışmaları amacına katkıda bulunmayı umuyoruz.