Bir ilk! Türk Bilimcisi Aziz Sancar 2015 Nobel Kimya ödülünü aldı.

image

2015 Yılı için Kimya dalında Nobel ödülleri az önce açıklandı. Çalışmalarını ABD'de sürdüren Türk bilimcisi Aziz Sancar Nobel ödülünü alan 3 kişi arasında yeraldı.

Daha çok politik nedenlerle verilen Nobel Barış ve Nobel Edebiyat ödülleri bir yana bırakıldığında, Kimya alanındaki bu ödülle birlikte ilk kez bir Türk 'gerçek' Nobel ödülünü kazanmış oldu. Tomas Lindahl, Paul Modrich ile Aziz Sancar'dan oluşan bilimciler "hücrelerin genetik bilgileri nasıl koruduklarını" bulan çalışmaları ile Kimya dalında Nobel ödülünü kazandılar.

 

image

 

Aziz Sancar Kimdir?

8 Eylül 1946'da Mardin'in Savur ilçesinde doğan Aziz Sancar 'DNA onarımı', 'Hücre döngüsü' alanlarında uzmanlaşmış bir Türk biyokimyacısı ve molekül biyoloğudur.

1969'da İstanbul Üniversitesi'ni bitiren Aziz Sancar doktorasını ABD'nin Dallas kentindeki Teksas Üniversitesi'nde yapmıştır. Aziz Sancar Türk Bilimler Akademisi ve ABD Bilimler ve Sanatlar Akademisi üyesidir. Aziz Sancar ABD'de Kuzey Karolina Üniversitesi'nde öğretim üyesidir.

Aziz Sancar ABD'de Türk Kültürünü tanıtmak ve Türk öğrencilere yardımcı olmak için eşiyle birlikte Aziz ve Gwen Sancar Vakfı'nı kurmuş ve işletmektedir.

 

image

 

Latest comments

No comments

AVRUPALI TÜRKLER

AVRUPALI TÜRKLER

Avrupalı Türklerin öbeği