Kaşıkçı'nın Öldürülmesi: Birleşmiş Milletler (BM) Özel Raporcusu: Suudi Prensi Selman ile Yakınındekiler Soruşturulmalı

 

Kaşıkçı - Prens Selman

Uluslararası basında çıkan habere göre, BM Özel Raporcusu Agnes Callamard, Suudi Prensi Selman ile çevresindekilerin öldürme olayına karıştıkları gönünde önemli inanılır kanıtlar olduğunu söyledi. BM raporcusu, bu yüzden Prens Selman ile çevresindekilerin bağımsız, uluslararası bir kurulca soruşturulmasını istedi.

Suudi gazeteci ve yönetim karşıtı Cemal Kaşıkçı İstanbul'daki Suudi Arabistan konsolosluğunda gaddarca öldürülmüştü. Olay 2 Ekim 2018 günü, gazeteci konsolosluğa bir pasaport işlemi için gittiğinde olmuştu.

Suudi yalanı ortaya çıktı

Suudi yetkililer önce "Kaşıkçı işini bitirip arka kapıdan çıkıp gitti" yalanını söylediler. Ancak Türk haberalması konsolosluğun içindeki konuşmaları ve öldürme olayını basına sızdırınca bu kez öldürmeyi onadılar. Ancak yine de "öldürme yukarıdan gelen emirlerle değil, bir gurup kişinin kendi düzenledikleri iş" yalanını ortaya attılar. Ancak şimdiye dek tüm kuşkular Prens Muhammet bin Salman ("MBS") üzerinde yoğunlaşıyor.

Bunlar olurken, Suudiler ülkelerinde olayla ilgili olarak sözde bir "yargılama" yapıyorlar ancak BM raporcusunun da yazdığı gibi bu bir tiyatro oyunundan başka birşey değil.

Amerika, Avrupa Suudi Prensin arkasında durdu

Kişi hakları konusunda tüm yeryüzüne "ders vermesiyle" tanınan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ise, tüm baskılara karşı Suudi prensin arkasında durdu. ABD başkanı Donald Trump açık açık "Suudi Arabistan bizden 100 milyar dolarlık silah satın alacak. Sonra gider başkasından alırlar" diyerel tutumunu açığa vurdu.

Avrupa ülkeleri ise, ABD'ye göre daha sinsice yol izlediler. Hem yarım ağızla düşünce özgürlüğünden sözettiler hem de her zamanki iki yüzlülüklerini sürdürerek Yemen'deki müslümanları öldürmesi için Suudi Arabistan'a silah satışını sürdürdüler...

Suudi Yanılgısı

Suudi Arabistan'ın Türk topraklarındaki bir konsoloslukta birisini öldürecek dek yürekli davranması çok sıradışı bir olaydı. Bu Türkiye'yi ne denli "çantada keklik", "pısırık" gördüklerinin kanıtıydı. Ancak Türkiye bunun ne denli büyük bir yanılgı olduğunu Prens Selman'a gösterdi. Öldürme olayını Suudilerin burnundan getirdi.

 

Latest comments

No comments

Bence (Genel Tartışma)

Bence (Genel Tartışma)

Bu öbek genel tartışma yeridir. İster iki kişiyi ilgilendirsin ister herkesi ilgilendirsin.