• Add to Calendar

Amsterdam: #Soma'daki İşçi Ölümlerine Tepki Toplanması. DİDF, ATKB, HAK-DER ve HTİB’in ortak

By Ercan Değirmencioğlu
Saturday, May 17 2014
15:00 to 17:00

Ben düzenlemiyorum. Yalnızca buraya ekliyorum:

-------------------------------------------------------------

DİDF, ATKB, HAK-DER ve HTİB’İN ORTAK AÇIKLAMASI VE ÇAĞRISI

SOMA KATLİAMI’NIN SORUMLUSU
AKP İKTİDARI VE PATRONLARDIR!

Manisa/Soma’da, Soma Kömürleri A.Ş.’ye ait bir madende, toprağın 400 metre altında yaşanan bir patlama sonucu yüzlerce madenci hayatını kaybetti. Şu ana kadar kadar yapılan açıklamalara göre 300’e yakın işçinin öldüğü, 100’ün üzerinde yaralı olduğu bildirildi. Ölü ve canlı madenden çıkartılan işçi sayısı 600’ü geçti.
Yaşanan patlamanın vardiya değişimi sırasında olduğu için toprağın altında hâlâ kaç madencinin kaldığı kesin bilinmiyor. Yapılan açıklamada vardiya değişimi sırasında 780 işçinin madende olduğu söyleniyor. Bu da toprağın altında hâlâ en azından 200’e yakın madencinin daha olduğu anlamına geliyor!
Bölge hastanelerinin morgları artık dolduğu için katledilen madenci emekçilerin cesetleri mezbahaların soğuk hava depolarına taşındı…

İKİYÜZLÜ HÜKÜMET, AÇ GÖZLÜ SERMAYE VE YANDAŞ MEDYA!
Hükümetin ülke genelinde üç gün yas ilan etmesi, Başbakanın Arnavutluk gezisini iptal etmesi, başsağlığı mesajları, sorumlu bakanın bölgede bulunması yaşanan gerçeklerin üstünü örtme amaçlıdır! Dökülen timsah gözyaşlarıdır!
Daha kısa bir süre önce madenlerde yaşanan cinayetleri, “ÖLMEK MADENCİNİN KADERİNDE VAR” diye yorumlayanın Başbakan Erdoğan olduğunu halkımız unutmadı! Daha 20 günü önce CHP, MHP, BDP milletvekilleri tarafından verilen “ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMASI” önerisi AKP milletvekillerinin oyları ile reddedildi. HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel’in soru önergesi ise, ilgili bakanlık tarafından, işletmelerin sık sık denetlendiği yönünde cevaplanarak adeta geçiştirilmişti.
Katliamın yaşandığı maden bir süre önce özelleştirilmişti ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından açılışı yapılmıştı. Bakan Yıldız, “Avrupa’nın en güvenli madeni” diyerek açtığı madende bugün yüzlerce madencinin katledilmesi hükümetin ikiyüzlülüğünü ortaya koymaktadır.
Katliamın yaşandığı madenin sahibi Soma Kömürleri A.Ş’nin yöneticileri kısa bir süre önce maliyeti yüzde 60 düşürmekle övündükleri açıklamaları da unutulmadı. Soma Kömürleri A.Ş. patronları aşırı kâr hırsı nedeniyle işçi sayısını azalttı, tecrübeli işçiler işten çıkartıldı, maden tecrübesi olmayan taşeron işçiler madene indirilerek bu katliam adım adım hazırlandı! Ölen işçilerden birinin daha 15 yaşında olması, işçiler üzerindeki sömürünün hangi boyutlarda olduğunu gözler önüne sermektedir.

Bütün bunlara rağmen bugün bu patronlar “elim bir kazadan” söz ediyorlarsa, bu onların daha fazla kâr için daha yüzlerce, binlerce iş cinayeti işlemeye hazır oldukları anlamına gelmektedir!
Yandaş medya katliamın yaşandığı madende güvenlik önlemlerinin en üst seviyede olduğunu ileri sürdürdüğü haberlerde, “elim bir kaza”dan söz etmekteler. Yine, Soma madenin bilirkişisi olan Prof. Dr. Orhan Kural’ın bir TV kanalında faciayla ilgili olarak sarfettiği, “Karbonmonoksitten ölüm tatlı bir ölümdür. Acı çekmezsiniz. Yanarak ölmek acı verir. Kendim için de acısız bir ölüm dilerim” şeklindeki sözleri, işçiye verilen değeri gözler önüne sermektedir!

AKP HÜKÜMETİ VE SERMAYEYİ PROTESTO EDELİM!
DİDF (Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu), ATKB (Amsterdam Türkiyeli Kadınlar Birliği), HAK-DER (Hollanda Alevi Birlikleri Federasyonu) ve HTİB (Hollanda Türkiyeli İşçiler Birliği) olarak Türkiye işçi sınıfına, ölen işçilerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Ve bizlerin burada, Avrupa’nın bütün ülkelerinde sermayenin ve hükümetinin işçi ve emekçi düşmanı yüzlerini teşhir edeceğimize, iş cinayetlerinin peşini bırakmayacağımıza söz veriyoruz. 12 yıllık AKP hükümeti döneminde 14 binden fazla emekçi iş kazalarında katledildi. Hiçbir işçi kardeşimizi unutmadık, unutmayacağız!

DİDF, ATKB, HAK-DER ve HTİB olarak bütün demokratik kitle örgütlerini, emekçileri, kadınları ve gençleri tepkilerini ortaya koymaya, sermayeyi ve AKP hükümetini protesto etmeye çağırıyoruz.

Amsterdam Museumplein
Museumplein, 1071 Amsterdam, HollandaPlan my route

Register to event

Log in to register for this event