Amsterdam Ayasofya Camisi'nin Üzücü Öyküsü ve Mutlu Son.

 

 

 

image

 Amsterdam'daki Piri Reis Alanı'na yapılacak Ayasofya camisi (cami çizimdir)

 

Amsterdam Ayasofya Camisi'nin Üzücü Öyküsü

 ve Mutlu Son

Daha doğrusu buna "Mutlu Son" yerine "Yaklaşan Mutlu Son" demeli. Çünkü daha yapılmadı. Ancak anlaşma sağlandı. yeri hazır. Planları hazır. Belediyeden izinler hazır. Hollanda sisteminin nasıl çalıştığını bilenler için bu "%90 yapıldı" demek. Yapımına yakında başlanacak ve yukarıdaki görseldeki gerçek yapıların ortasındaki cami çizimi gerçek olacak. 

Amsterdam'da Ayasofya camisi yapımı 20 yıldır süren bir öykü...

Bu alandaki eski bir yapıyı 30 yıl kadar önce Türkler cami olarak kullanmaya başladılar. Bu eski yapıda kurulan camiye 'Ayasofya Camisi' adı verildi. Zaman içinde eski yapının yerine yeni bir cami yapılması için bir 'Cami Yaptırma Derneği" kuruldu. Ancak Amsterdam belediyesinin bu alan için başka planları vardı: Kentteki konut sorununu azaltmak için konutlar yapmak.

Gerçekten camiyi yaptırmak isteyenler, inananlar, uzun süre dolandırıcılık ve yükselen Müslüman korkusu ile savaşmak zorunda kaldılar. 20 Yıllık bir savaşımdan sonra, sonunda mutlu son yaklaştı: Ayasofya camisi Amsterdam'ın Batı bölgesinde "Piri Reis" adındaki yapılanmanın çevrelediği "Piri Reis" alanına yapılacak.

Okuyun: Büyük Türk Denizcisi Piri Reis'in Adı İlk Kez Avrupa'da Bir Yere Verildi.

 

 

Türkler Yardım Paralarını Hortumladı. Hollandalılar Yapmamak için Bahaneler Üretti.

 

Amsterdam belediyesi ile Ayasofya Camisi Yaptırma Derneği arasındaki bu çekişme sürerken, işin içine dolandırıcılık girdi! Böylesine kutsal bir iş için inananlardan toplanan yardım paraları birden ortadan yitti gitti! Bu paraların Türkiye'de AK Parti'ye (AKP) aktarıldığı yönünde söylentiler çıktı. Bu arada Cami Yaptırma Derneği'nin yönetimi değişti. Yeni yönetim eski yönetimden para kayıtlarını almakta çok güçlük çekti...

 

Tam bu sırada Hollanda'da Müslüman korkusu ve düşmanlığı yükselişteydi. VVD'li Frits Bolkestein ile sonradan gelen Pim Fortujn gibi politikacılar bu korku ve düşmanlığı sonuna dek körüklediler. Arkasından gelen New York saldırıları da bu durumu kötüleştirdi. Kentin ortasına yakın bir yerde “Cami gibi camiyi” Hollanda toplumu sindiremedi.

 

Budist Tapınağına Söz Yok, Ama Cami “çevreye uyumsuz”

 

image

Amsterdam'ın tam göbeğinde, çevre mimarisine tümüyle zıt Çin Budist tapınağına izin veren Hollanda toplumu, iş cami yapmaya gelince, Ayasofya camisinin “çevreye uyumsuzluğunu” vurgulamaya başladı. Bunun üzerine caminin mimarisinde bazı değişiklikler yapıldı. Yapı gereçleri ve yapının rengi yakın çevre ile uyumlu bir duruma getirildi. Hatta adı bile bir ara “Amsterdam West (Batı) Camisi olarak anılır oldu.

 

Ancak yine de yetkililer yeterli bulmadılar. Bu arada yapımı geciktirmek için “Türk'ün Türk'e yaptığı” daha doğrusu “ahlaksızların inananlara yaptığı” dolandırıcılığı, ortadan yitip giden yardım parası konusunu bol bol kullandılar.

 

Yıllar süren yargılamayı cami yaptırma derneğı kazandı. Bir anlaşma sağlandı ve bugünlere gelindi.

 

 

Köln Merkez Camisi Gibi Adını Ve Kimliğini Yitirmedi

image

Sonuçta Ayasofya Camisi'nin tasarımı biraz değişti ama çok yüksek oranda Türk cami tasarımına sadık kalındı. Eğer bugünkü tasarım camiye benziyorsa, Almanya'daki Köln Merkez Camisi gibi olmadıysa, bunun hakkı Cami Yaptırma Derneği'nin yeni yönetimindedir.

 

Almanya'da DİTİB'in “Köln Merkez Camisi” aslında güzel bir tasarım. Bir kongre merkezi hatta bir kilise olarak güzel bir yapı olabilir ancak bir tek camiye benzememek gibi bir eksiği var.... 

 

Kumrular da pek sevdiler tepesini. Yeni yapıyı kirletiyorlar. Bu nedenle cami yönetimi kumruları öldürmek ya da kovalamak için yırtıcı atmacaları kullanacağını bildirdi...

 

İşte Amsterdam'daki Ayasofya Cami Yaptırma Derneği bunu önledi! Cami gibi cami yaptırıyor. Kutlamak gerek onları...

 

    • Argün Arıkan

      By Argün Arıkan

      Bu nasil bir kafa yapisidir?  Cogu dar gelirli muminler (yalan mi? ortalalamiz bu)  para topluyorlar ama bazilari utanmadan o paralari ic ediyorlar. CEHENNEMDE YANARLAR INSALLAH!

      • Selim

        By Selim

        Politika karistirmayin. Nerden biliyosunuz paralarin AK Parti'ye gittigini? Elinizde belge varmi?

        • Selim

          By Selim

          Yazinin kalani güzel olmus. Bu camiyi yaptiranlar büyük sevap kazandilar bence.

          • Cengiz Kolcu

            By Cengiz Kolcu

            Koln Merkez camisi, hormonlu domatese benziyor.

            • Cengiz Kolcu

              By Cengiz Kolcu

              Turkiye'nin ustune coreklenmis HARAMILERE gore "Turk Denizcisi Piri Reis" degil "Turkiyeli Denizci Piri Reis" demeniz gerekirdi.

              Ne zaman kurtulacak bu millet bu namussuz HIRSIZLARDAN? VATAN HAINLERINDEN?

              • SAK

                Çok tutucu olmak gereksiz. Geleneksel tasarımların yanısıra yeni tasarımlara da açık olmak gerek. Bu açıdan bakıldığında bence Köln camisi çok güzel, çok yenilikçi.

                Unutmayalım, Mimar olan CHP'li Ankara eski belediye başkanı Vedat Dalokay, güzel bir cami tasarımı sunmuştu (bugün Ankara'daki Kocatepe camisi için.) Ancak "çok modern" diye kabul edilmedi. Pakistanlılar hemen kaptılar ve bu güzel tasarım ile bugün İslamabad'daki bu güzel cami yapıldı: Faysal camisi bugün dünyanın en büyük camisi. Rahmetli Vedat Dalokay'ın tasarımı.

                Ankara'daki "geleneksel kopyalama" Kocatepe'nin yerine bu olsa kötü mü olurdu?

                 

                image

                image

                image

                • Nurdan

                  By Nurdan

                  Bence Köln camisi camiye hic benzemiyor. Tüylerine ak düsmüs hamam böcegi gibi!

                  • Erkan Dolmacı

                    By Erkan Dolmacı

                    Köln camisi biraz bizim camilerimize benzese iyi olurdu. Almanlar yapmislar yapacaklarini, cami diye kiliseyi yutturmuslar!

                    • Candan Ersöz

                      By Candan Ersöz

                      budistlere hosgoru gosterip Turklere boyle yapmalari Hollanda toplumunda ugradigimiz kulturel ayrimciligin bir yansimasi yalnizca.

                    Latest comments

                    No comments

                    Hollandalı Türkler

                    Hollandalı Türkler

                    Hollanda'da yaşayan Türklerin birbirleri ile ortak konuları tartışmaları amacına katkıda bulunmayı umuyoruz.