Gouda'da dün Zwarte Piet ırkçılığına karşı gösteri yapan 60 kişi tutuklandı!

 image

 

Hollanda'da Sinterklaas ile "Zwarte Piet" geçitleri dün Gouda kentinde başladı. Sinterklaas ("Ermiş Nikola' ya da "Noel Baba"), 'Zwarte Piet' de "Kara Peter" anlamına geliyor. Geçitte Ermiş Nikola, köleleri Kara Peter'ler ile yürüyor.

Birleşmiş Milletler'in "ırkçılık" olarak nitelediği bu geçide karşı dün Gouda'da gösteriler yapıldı. Kent yönetimi ırkçılık karşıtı göstericiler için kent dışında bir yer vermişlerdi. Ancak göstericiler, Ermiş Nikola ile Kara Peter'ın geçidinin son durağı olan Markt (Pazar) alanına gelerek gösterilerini yaptılar. 

Polis ırkçılık karşıtı göstericilere karşı, polis açıklamasına göre "uygun güç" kullanarak göstericileri dağıtmaya çalıştı. Ancak göstericiler geçidi izleyenlerin arasına dağıldıkları için polis bayağı uğraşmak zorunda kaldı. Günün sonunda polis 60 göstericiyi tutukladı!

Hollanda uyarıları takmıyor!

Geçidin ırkçı özelliklerine, Birleşmiş Milletler'in uyarılarına karşın, Hollanda bu geçidi "bizim geleneğimiz" diyerek sürdürüyor. Hollanda Kara Peter'in görünüşünü biraz değiştirerek eleştirilerden kurtulmaya çalışıyor. Bu değişikliklerden sonra Kara Peter'ın gittikçe daha çok Akdenizlilere karşı ırkçılığa dönüştüğü söyleniyor.

Amsterdam da izin verdi Zwarte Piet geçidine...

Amsterdam'da bu geçidi yasaklamak için yapılan çabalar sonuç vermedi. Belediye başkanı geçide izin verdi...

Gösterilerin bugün Amsterdam ve ülke çapında sürmesi bekleniyor.

 

 

    • Sevim Gürsel

      By Sevim Gürsel

      hayret bu zamanda. üstelik biz Hollanda'yı ilerici bilirdik. Adamlar resmen köleliğe takılıp kalmışlar.

    Latest comments

    No comments

    Hollandalı Türkler

    Hollandalı Türkler

    Hollanda'da yaşayan Türklerin birbirleri ile ortak konuları tartışmaları amacına katkıda bulunmayı umuyoruz.