Atlantiği Tek Başına Geçerken Kaza Geçiren Türk Kadın Denizci Rotterdam'a Getirildi.

 image

 

Atlantik Okyanusu'nu tek başına geçmeye çalışırken kaza geçiren Türk denizci Dilek Ergül kurtarılarak Hollanda'ya getirildi. Eğer başarabilseydi, Dilek Ergül Atlantik okyanusu'nu tek başına geçen ilk Türk kadın olacaktı.

Amaç neydi?

"Atlantik Okyanusu'nu geçme" projesinin amacı, Türkiye'de anababasız 10 kız çocuğunu 10 yıl okutabilecek tutar olan 1 milyon TL toplamaktı. Bu amaçla Dilek Ergün İstanbul'dan yola çıktı. Tüm Akdeniz'i baştan başa geçerek İspanya ile Fas arasındaki Cebelitarık boğazından Atlantik okyanusuna açıldı. Atlantil okyanusu'ndaki rota önce Kanarya adaları'na gitmek, oradan da Yeşil Burun Adaları'na (Cape Verde) ulaşmaktı. Oradan da Karayipler'deki Barbados adasına yelken açacaktı Dilek Ergün. Yeşil Burun Adaları'na ulaştı.

image

Ne oldu?

Ancak 11 Ocak'ta Yeşil Burun Adaları'nın Santiago adası'ndan ayrıldıktan iki gün sonra teknenin altı denizde bir nesneye çarptı. Bunun üzerine teknenin dümeni bozuldu. Bu sırada denizdeki dalgaların yüksekliği 6 metreye ulaşmıştı. Tekneyi kurtarmak için 20 saatlik bir savaşım verdi. Ancak çözüm bulamayınca ivedi durum çağrısı yaptı. Çağrıya bölgedeki 'KP Albatross' adlı Rus gemisi yanıt verdi. Sabah saat 6:00'da Dilek Ergül'ün teknesine ulaşıp Dilek Ergül'ügemiye aldılar.

9 Günlük yolculuktan sonra Rus gemisi Hollanda'nın Rotterdam limanına ulaştı. Dilek Ergül'ü Rotterdam limanında Rotterdam Türk başkonsolosu Togan Oral karşıladı. Öte yandan, Dilek Ergül'ün Atlantik Okyanusu'nda kendi kaderine terkedilen teknesinin 'KKD' (Küresel Konumlandırma Disgesi - GPS)'inden 14 Ocak'tan bu yana sinyal alınamıyor. Bozulmuş ya da batmış olabilir.

Dilek Ergül kazadan sonra yayınladığı güncesinde "Bu bir hayalin sonu degil…aksine yepyeni bir baslangic…vazgecmeyecegim! Asla.." dedi.

image

Dilek Ergül kimdir?

İzmir'li Dilek Ergül 41 yaşında ve 21 yaşında bir oğlu var. Atlantik Okyanusu'nu yelkenliyle geçmek Dilek Ergül'ün 9 yaşından bu yana hayali olmuş. Dilek Ergül bu yolculuğu ile hem bu hayalini gerçekleştirmek, hem de parasızlıktan okuyamayan kız çocukları için para toplamak istemiş. Projesine “Rota Atlantik” adını veren Dilek Ergül, bir bağış kampanyasıyla Darüşşafaka’da (Türkiye'de anababasız çocuklara bakan kurum ve okulu) okuyan kız öğrenciler için 1.000.000 TL’lik bir para sandığı yaratmayı hedefliyor.

Dilek Ergül'ün Atlantik yolculuğu yarım kalmış olabilir, ancak siz halaRota Atlantik Bağış Fonu”na yapacağınız bağışlarla Dilek Ergül’ün hayaline ortak olabilir, Türkiye'de kız öğrencilerin okumasına katkıda bulunabilirsiniz.

İşte Dilek Ergül'ün sitesi: RotaAtlantik

 

Darüşşafaka nedir?

1863'te İstanbul'da kurulan Darüşşafaka, "Sevecenlik Yuvası" anlamına gelir. Anasını ya da babasını yitirmiş ve parasal durumu yetersiz çocuklara yardım eder. "Eğitimde fırsat eşitliği" sağlama ilkesini amaçlayan kurumda, ilköğrenim beşinci sınıftan liseyi bitirene dek verilmektedir. Öğrenciler, her yıl ülke çapında düzenlenen sınavla seçilir.

Darüşşafaka'ya yardım için aşağıdaki görseli tıklayabilirsiniz...

Darüşşafaka - Sevecenlik evi

 

    • Yavuz Baran

      By Yavuz Baran

      kardesim derdin ne otur evinde cayini ic. para yardimi yapcaksan da yap.

      • turgay kulaç

        By turgay kulaç

        @Yavuz kendin kahveden çıkmıyon, hiç bir şey yapmıyon yapanada sözediyon. Sen hiç değişmeyecen.

        • Yavuz Baran

          By Yavuz Baran

          sacmalama turgay bugun daha evden cikmadim. ne kahvesi?

          • Nurdan

            By Nurdan

            Bu kadındaki cesurluk birçok erkekte yoktur. Bence erkekleri en çok rahatsız eden şey o.

            • Ercan Değirmencioğlu

              By Ercan Değirmencioğlu

              Biz yagmurda disari cikamiyoz kadina bak. Helal olsun be.

              • Ata Bayraktar

                By Ata Bayraktar

                Bence geridönmez amacından. Yine dener.

              Latest comments

              No comments

              Hollandalı Türkler

              Hollandalı Türkler

              Hollanda'da yaşayan Türklerin birbirleri ile ortak konuları tartışmaları amacına katkıda bulunmayı umuyoruz.